Position "promo-left"

This is a sample module in position “promo-left”. All modules in this position will be arranged in vertical column. The whole position will be collapsed, if there are no modules published.

Position "promo-right"

This is a sample module in position “promo-right”. All modules in this position will be arranged in vertical column. The whole position will be collapsed, if there are no modules published.

  

Здравствени центар Алексинац је установа са традицијом дугом 174 године.

Почетак функционисања организоване здравствене заштите везује се за 1836. годину када је у Алексинцу формиран карантин за људе који се враћају из Турске. Карантин је био формиран као одбрана од куге, колере и других заразних болести које су тада харале Турском.

У то време Алексинац је значајно гранично и војно стратешко место са царинарницом, па доживљава нагли развој, те 1876. године бива отворена болница, што је почетак организоване болничке заштите у овом граду.

Објекти за Опште одељење са породилиштем, Грудно и Заразно одељење саграђени су 1893. године.

1960. године формиране су специјалистичке службе и одељења хирургије, гинекологије и интернистичких специјалистичких болести.

1964. године формира се Медицински центар од до тада самосталних установа, Дома здравља, Болнице и Апотеке.

1976. године усељена је зграда нове болнице.

1988. године из састава Медицинског центра издваја се Апотека.

1992. године формиран је Здравствени центар као јединствена здравствена установа која обједињује примарну и секундарну здравствену заштиту.

1995. године усељена је нова зграда намењена болничкој апотеци и вакцинацијама, као и проширене или реновиране просторије у другим зградама где су оформљене нове службе. Отворен је и амфитеатар за стручне састанке.

1999. године зграда Дома здравља бива потпуно руинирана услед НАТО бомбардовања, а реновирана, ојачана и проширена зграда отвара се 2002. године.

Почетком 2014. године Здравствени центар Алексинац је поделљен на Општу болницу и Дом здравља, сходно новим законским прописима.

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com