Здравствени центар Алексинац је установа са традицијом дугом 174 године.

Почетак функционисања организоване здравствене заштите везује се за 1836. годину када је у Алексинцу формиран карантин за људе који се враћају из Турске. Карантин је био формиран као одбрана од куге, колере и других заразних болести које су тада харале Турском.

У то време Алексинац је значајно гранично и војно стратешко место са царинарницом, па доживљава нагли развој, те 1876. године бива отворена болница, што је почетак организоване болничке заштите у овом граду.

Објекти за Опште одељење са породилиштем, Грудно и Заразно одељење саграђени су 1893. године.

1960. године формиране су специјалистичке службе и одељења хирургије, гинекологије и интернистичких специјалистичких болести.

1964. године формира се Медицински центар од до тада самосталних установа, Дома здравља, Болнице и Апотеке.

1976. године усељена је зграда нове болнице.

1988. године из састава Медицинског центра издваја се Апотека.

1992. године формиран је Здравствени центар као јединствена здравствена установа која обједињује примарну и секундарну здравствену заштиту.

1995. године усељена је нова зграда намењена болничкој апотеци и вакцинацијама, као и проширене или реновиране просторије у другим зградама где су оформљене нове службе. Отворен је и амфитеатар за стручне састанке.

1999. године зграда Дома здравља бива потпуно руинирана услед НАТО бомбардовања, а реновирана, ојачана и проширена зграда отвара се 2002. године.

Почетком 2014. године Здравствени центар Алексинац је поделљен на Општу болницу и Дом здравља, сходно новим законским прописима.